Pandora Belgeleri - 12 milyon dosya - tarihteki en büyük sızıntı olarak kayıtlara geçti.

Kenyatta ve ailesinin altı üyesi 13 offshore şirketle bağlantılı çıktı.

Kenyattaların 30 milyon dolar (22 milyon sterlin) değerinde hisse senedi ve bonoları olan bir şirket de dahil olmak üzere denizaşırı yatırımları, Panama ve Britanya Virjin Adaları'ndaki 14 hukuk firması ve hizmet sağlayıcısının arşivlerinde bulunan yüz binlerce sayfalık idari evrak arasında keşfedildi.

Gizli varlıklar , Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Finance Uncovered , Finance Uncovered , Afrika Uncovered ve diğer haber kuruluşları tarafından Pazar günü erken saatlerde yayınlanan bir soruşturmayla ortaya çıkarıldı .

Belgeler, 2003 yılında Panama'da Varies adlı bir vakfın kurulduğunu ve Kenyatta'nın annesi Ngina'yı (88) ilk hayırsever olarak ve Kenya'nın liderini ölümünden sonra onu miras alacak ikinci hayırsever olarak adlandırdığını gösteriyor.

VAKFIN AMACI VE MALVARLIĞININ DEĞERİ BİLİNMİYOR

ICIJ'in bildirdiğine göre, Panama vakıfları, varlıkların gerçek sahipleri yalnızca avukatları tarafından bilindiği ve isimlerini Panama hükümetine kaydettirmeleri gerekmediği için çok rağbet görüyor.

Varlıklar ayrıca vergiden muaf bir halef devredilecek şekilde tasarlanabilir.

Kenyatta ailesinin net değeri hakkında güvenilir bir tahmin yok, ancak geniş ticari çıkarları ulaşım, sigorta, oteller, çiftçilik, arazi mülkiyeti ve Kenya'daki medya endüstrisini kapsıyor.

2018'de Bay Kenyatta, BBC Hardtalk programına ailesinin servetinin halk tarafından bilindiğini ve başkan olarak varlıklarını kanunun gerektirdiği şekilde beyan ettiğini söyledi.

Kenyatta, "Her zaman belirttiğim gibi, sahip olduklarımız - sahip olduklarımız - halka açıktır. Bir kamu görevlisi olarak servetimi açıklamam gerekiyor ve her yıl ilan ediyoruz." dedi.

"Yaptığımız veya elde ettiğimiz şeyin meşru olmadığını söyleyebilecek bir durum varsa, söyleyin - her türlü mahkemeyle yüzleşmeye hazırız" diye ekledi.

Aynı röportajda Kenyatta, mirası olarak yolsuzlukla mücadele ve şeffaflığı teşvik etmek istediğini söyledi.

Kamu görevlilerini servetlerini beyan etmeye zorlayacak bir yasa oluşturmak için parlamentoyla birlikte çalışacağına söz verdi, ancak milletvekilleri henüz bu tasarıyı kabul etmedi.

Pandora Belgelerinde adı geçen diğer dünya liderleri arasında Ürdün Kralı II. Abdullah, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba ve Kongo-Brazzaville Devlet Başkanı Denis Sassou-Nguesso yer alıyor.

10 yıllık görev süresinin ardından gelecek yıl emekli olacak olan Başkan Kenyatta'nın Varies vakfını bilip bilmediği belli değil, ancak açılışının zamanlaması öğretici olabilir.

Yedi ay önce, 2002 cumhurbaşkanlığı seçimlerini, tarihi suçları tazmin etme ve yolsuzluğa karşı savaş başlatma sözü veren muhalefet adayı Mwai Kibaki'ye kaptırmıştı.

Uluslararası risk danışmanlığı Kroll tarafından 2014 yılında sızdırılan bir rapora göre, o sırada, Kenyattaların bir arkadaşı olan giden cumhurbaşkanı Daniel arap Moi'nin ailesinin parasını ülke dışına çıkardığı iddia edildi.

MÜŞTERİ 13173

Kenyatta ailesi, siyasi ve ticari çıkarlarını Kenya'nın ilk cumhurbaşkanı Uhuru'nun babası Jomo'nun yönetimi sırasında kurdu. Servet biriktirmek için pozisyonunu kullanmakla suçlandı.

1978'deki ölümünden sonra dördüncü karısı Ngina Kenyatta, ailenin ticari çıkarlarını genişletmede çok önemli bir rol oynadı.

Pandora Belgeleri, BBC tarafından görülen evraklarda, 1999'da Bayan Kenyatta ve iki kızı Kristina ve Anna'nın, BVI'ya dahil edilmiş bir offshore şirketi olan Milrun International Limited'i kurduklarını ortaya koyuyor.

ICIJ'ye göre, Bayan Kenyatta ve kızlarına, denizaşırı şirketler kurma ve yönetme konusunda uzmanlaşmış Panamalı bir hukuk firması olan Alcogal'ı işe alan İsviçre bankası Union Bancaire Privée'den (UBP) deneyimli uluslararası servet uzmanları tavsiye aldı.

Konsorsiyum, Alcogal'dan bankaya gönderilen faturaların, İsviçreli danışmanların Kenyattalara "müşteri 13173" koduyla başvurduğunu gösterdiğini söylüyor.

Alcogal, Milrun için BVI adalarının en büyüğü olan Tortola'da kayıtlı bir ofis sağladı ve şirketin resmi yöneticileri olarak hareket etmeleri için personel sağladı.

Sonuç, Kenyatta ailesine kadar izlenemeyen tamamen anonim bir şirketti.

Bu şirket, Finance Uncovered tarafından görülen Birleşik Krallık Tapu Sicili'ndeki dosyalamalara göre, Bayan Kenyatta ve kızları tarafından Londra'nın merkezindeki bir daireyi satın almak için kullanıldı.

Yakın zamana kadar İngiliz İşçi Milletvekili Emma Ann Hardy tarafından kiralanan birinci sınıf mülkün şimdi 1,3 milyon dolara yakın olduğu tahmin ediliyor.

Hardy'nin sözcüsü, milletvekilinin mülkün kime ait olduğu konusunda "kesinlikle bilgisi olmadığını" söyledi.

Açıklamada, "Bu soruşturmanın ortaya çıkardığı şey karşısında şok oldu ve bunun neden daha fazla şeffaflığa acilen ihtiyaç olduğunu gösterdiğine inanıyor" dedi.

Finance Uncovered'a göre Kenyatta ailesi, Birleşik Krallık'ta iki mülk daha satın almak için diğer offshore şirketlerini kullandı.

30 MİLYON DOLARLIK HİSSE SENEDİ VE TAHVİL

UBP özel servet danışmanları ayrıca Bay Kenyatta'nın kardeşi Muhoho'nun 2003 yılında Criselle Vakfı adında bir Panama kuruluşu kurmasına yardım etti.

Vakıf, Alcogal'ın Panama Şehri'ndeki ofislerine kayıtlıydı ve sözde Panama hukuk firmasının yönetim kurulu üyeleri tarafından yönetiliyordu.

Muhoho Kenyatta'nın yararına, oğlu Jomo Kamau Muhoho'nun halefi olarak kuruldu.

Bay Muhoho'nun sahip olduğu başka bir BVI şirketi, Kasım 2016 itibariyle hisse senetleri ve tahvillerde 30 milyon dolarlık bir değerlemeye sahipti.

BVI ve Panama'daki kamu kayıtlarında yapılan bir araştırma, Kenyatta'larla bağlantılı şirketlerin çoğunun şu anda, bazılarının düzenleyici ücretlerin ödenmemesinin bir sonucu olarak hareketsiz olduğunu buldu.

Gizli şirketleri yönetmek yasa dışı değil, ancak bazıları parayı yönlendirmek, vergilerden kaçınmak ve kara para aklamak için paravan olarak kullanıldı.

Ancak Pandora Belgeleri, Kenyatta ailesinin devlet varlıklarını offshore şirketlerinde çaldığına veya sakladığına dair hiçbir kanıt göstermiyor.

Pandora Belgeleri, dünya liderlerinin, politikacıların ve milyarderlerin gizli servetlerini ve işlerini ortaya çıkaran yaklaşık 12 milyon belge ve dosyadan oluşan bir sızıntıdır. Veriler, şimdiye kadarki en büyük küresel soruşturmalardan birine öncülük eden Washington DC'deki Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından elde edildi.

Kemerle boğup bayılttığı kadına arabaların arasında tecavüz etti Kemerle boğup bayılttığı kadına arabaların arasında tecavüz etti

117 ülkeden 600'den fazla gazeteci, gezegendeki en güçlü insanlardan bazılarının gizli servetlerini inceledi. BBC Panorama ve Guardian, İngiltere'deki soruşturmaya öncülük etti.

Editör: TE Bilişim