5-6 Şubat tarihinde yapılacak olan Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesi seçimlerine Yunus Emre Kaçmaz tek liste ve tek aday olarak katılacak.

Mevcut dönemde Kaçmaz’ın listesinde bulunan ve yeni dönemde de listede yer alacak olan Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şube Soruşturma ve Denetleme Kurulu Üyesi Mimar Mustafa Şenel, mevcut yönetimin mimarların sorunlarını çözmek ve mesleki standardı artırmak adına büyük çaba sarf ettiğini ve bu konuda kentin mimarlarını aynı masa etrafında toplamayı başardığını belirtti. Şenel, yönetimin başarılı bulunması sebebiyle seçime tek aday girdiğini vurgularken, Mimarlar Odası’nın kentin paydaşlarından birisi haline geldiğini söyledi. Şenel: “Hafta sonu seçimimiz var. Seçime tek aday olarak girilmesi mevcut yönetimin başarısını gösterir. Tabi ki bu bakış açısına göre değişir. Ancak, benim fikrim bu yöndedir. Gerçekten yönetimdeki arkadaşlarımız güzel işler yaptılar. Bu tarz dernek, vakıf, oda gibi sivil toplum örgütlerinde yönetici arkadaşlar büyük fedakârlık yapıyorlar. Buralara zaman ayırmak, buraların zamanlarını çözmeye çabalamak emek sarf etmek gerçekten takdiri hak ediyor. Şube yönetimimize de baktığımızda da gerçekten sorunların üzerine giden, sorunları çözmeye çalışan, mesleğin daha iyi icra edilmesi için emek sarf eden ve bu sorunların birçoğunu çözerek güzel dönem geçirdiler. Bundan dolayı tek liste olarak girildiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

MİMARLAR OLARAK BU DÖNEMDE SIKLIKLA BİR ARAYA GELDİK

Oda olarak bu dönemde dertlerini konuşmak için birçok kez bir araya geldiklerini söyleyen Şenel, şunları kaydetti: “Mimarlık mesleğine genel olarak baktığımız zaman görevlerinden birisi de “Şehrin yapısına nasıl katkı sağlanır?” Şehrin vizyonuna nasıl katkı sağlanır?” gibi sorunlara çözüm üretme gibi görevi var. Bu diğer meslek gruplarında da geçerlidir. Fakat, mimarlık mesleğinde bu konu biraz daha hassastır. Bu yönetimimiz mimarlık mesleği bakımından güzel çalışmalar yaptı. Bunlardan bir tanesi mimarların bir araya gelmesi, sorunlarını konuşması, dertlerini birbirlerine anlatması, mesleğin daha iyi yapılması ve daha iyi icra edilmesi açısından neler yapılabilir bakımından birçok çalışmaya bu dönemde imza atıldı. Aktiviteleri ve organizasyonları gayet iyiydi. Mimari hizmetlerin kalitesinin artması ve daha iyi daha göze hoş gelen ürünlerin artması için de altyapı hazırladı. Burada da büyük bir başarı sağlandığını düşünüyorum. Çünkü bir şeyin kaliteli olması için birçok etkenin bir araya gelmesi gerekiyor. Burada da mimarın daha kaliteli hizmet üretmesi, hizmet ettiği kurum veya kişilere bunu iyi anlatabilmesi, proje yapılırken gerekli irdelemelerin ve incelemelerin yapılması ve mimari hizmetlerde ekonomik boyut olarak da standardın sağlanması konusunda başarılı çalışmalar yapıldı. Mimarlar olarak bir araya gelebildik, dertlerimizi anlatabildik. Mimarlar odası olarak bir form oluşturduk. Bu forma ve nizama da kentin genelindeki mimar arkadaşlarımız süreç içerisinde uyum sağladı. Bu da mesleğimizi icra etme açısından güzel bir noktaya getirdi. Madalyonun öbür tarafında da mimarlık mesleğinin şehre katkısı var. Bu nokta da odamız gerçekten başarılı oldu. Kentin paydaşlarıyla ilişkiler gelişerek devam etti ve devam ediyor. Kentin sorunlarına beraber çözüm üretmeye başladık. Örneğin, şu an yıkım kararı verilen Özel İdare Binası için “Yıkılırsa ne olur?” “Yıkılmazsa ne olur?” gibi sorulara, her 2 alternatife de çözüm üretildi. Yıkılmazsa otel yapılabilir, yıkılırsa başka bir şey yapılabilir gibi birçok plan sunduk. Bunların nasıl değerlendirilip, değerlendirilmediği ayrı bir konudur. Kaleyle ilgili ciddi çalışmalarımız oldu. Kent Konseyi’nde neler yapabiliriz gibi birçok fikrimiz oldu. Bu ilişki artarak da devam etti. Bir de karşı muhataplarımızın size nasıl baktığı önemlidir. Biz mimarlar odası olarak bütün belediyeler ile iyi ilişkiler kurduk.

Okul servisinde iğrenç olay! Çocuklar sapığa emanet! Okul servisinde iğrenç olay! Çocuklar sapığa emanet!

GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZA ÖRNEK OLDUK

Yanılmıyorsam Türkiye’de 120 mimarlık fakültesi var. Buradan sürekli yeni meslektaşlarımız mezun oluyorlar. Bunların içerisinden büyük bir kısmı kendi mesleğini icra etmek istiyorlar. Burada onların adapte olması için de güzel standartlar oluşturuldu. Daha önceki yönetimlerde bu konuda gayretler sarf etmişti ama bu dönemdeki kadar yol alınmamıştı. Mimarlar olarak çok çeşitli vesilelerle bir araya geldik. Görüştüğümüz konuları hep takip ettik, oluyor veya olmuyor diye gözlemi bırakmadık. Birçok konuda da ortak noktayı yakaladık. Hem mimarlık mesleğinin daha kaliteli yapılabilmesi hem de genç arkadaşlara örnek olunabilmesi bakımından güzel bir form oluşturuldu diye düşünüyorum. Daha önceki yönetimlerde çok çalıştı ama bu dönemki kadar yakalanan ivme olmadı.

ŞUBE OLARAK GENEL MERKEZDE ÖNE ÇIKIYORUZ

Kahramanmaraş’ta 2009 yılına kadar temsilcilik olarak hizmet veriyorduk, daha sonrası şube olarak hizmet vermeye başladık. Şube olunca genel merkezle olan ilişkilerimizde de büyük gelişmeler oldu. Bu dönemde başka şubelerle ilişkilerimiz arttı, birçok konuda fikir alışverişi yapmaya başladık. Genel merkezde de Kahramanmaraş’ın öne çıkan şubelerden birisi olduğunu düşünüyorum. Diğer şubelerle olumlu uygulamaları paylaşarak kendi şubelerimize uyarlamaya çalıştık. Bu etkileşimin genel merkeze yansıması olumlu oldu.

YENİ DÖNEMDE DİJİTALLEŞMEYE ENTEGRE OLUNACAK

Yeni dönemle birlikte ürettiğimiz çözümler ilerleyerek devam edecektir. Her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de ihtiyaçlar değişebiliyor. Mimarlık mesleğinde de yeni çözümler gerekebiliyor. Yeni dönemde ele alacağımız en önemli konulardan birisi de dijitalleşmedir. Bu konuda genel merkezle de fikir alışverişinde bulunuyoruz. Dijitalleşme üzerinden projelerin onaylanması, takip edilmesi ve sistemde gözükmesi konusu geliştireceğiz. Birinci önceliğimiz dijitalleşmedir. Meslek dayanışması adına düşündüğümüz projeler var. Mesleği etiğin korunması, mesleği dayanışmanın artırılması ve standardın artırılması ana hedeflerimizdendir. Örneğin bir proje konusunda birden fazla mimara danışıldığı oluyor. Bu da karışıklığa yol açıyor. Yapacağımız uygulama ile bütün projeler odamızın sisteminde gözükecek ve hangi mimarın projede hangi çalışmayı yaptığını göreceğiz. Belki de projeyi ortak yöneteceğiz. Yani her mimar aldığı projeyi odanın sistemine kaydedecek. Mimarların bu tarz sorunlarının çözülmesi konusunda çalışmalar yapacağız. Bu şekilde çalıştığımız kurum veya şahıslara daha iyi hizmet vereceğiz ve mimar arkadaşlarımızın haklarını daha iyi korumuş olacağız. Yeni dönemde aktifliğimizi daha da artıracağız. Oda seçimlerimizin meslektaşlarımız ve şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”