EKONOMİ

Kırmızı ete zam üstüne zam!

TÜİK'e göre bir yılda yüzde 25 zamlanan ete son bir haftada 4 TL daha zam geldi.

Abone Ol

Türkiye'de dar gelirli aileler tarafından et artık ayda yılda bir kez alınabiliyor.

TÜİK’e göre bile bir yıl içinde yüzde 25 zamlandı. Dana etinin kilosu ortalama 52 liradan 65 liraya çıktı, üstelik bu rakamlar kasaplarda da daha pahalı. Çünkü her hafta zamlara yenileri ekleniyor, fiyatlar, etiketler sürekli değişiyor.

Geçtiğimiz yıl 62 lira olan 1 kilogram kuşbaşının fiyatı 80 liraya kadar çıktı. 58 lira olan kıyma ise 76 liraya yükseldi.

Besicilere göre ise çareler tükenmiş durumda.

Türkiye'de et üretiminin kısır döngüye girdiği, besicinin kazanamadı, et açığının ithalat ile kapatılmaya çalışılması sonucu üretimin düştüğü ifade ediliyor.

Besici kazanamadıkça et üretimi azaldı, üretim azaldıkça da ithalata yüklenildi. Bu durum karşısında yerli üretici daha da zora girdi.

Şimdi ise bu döviz kurları ile ithalat yapmak da mümkün değil.

Kur artışı nedeniyle son 3 yılda et ithalatının maliyeti de 3 katına çıktı.

En uygun fiyatlı ithalat ise Polonya'dan geliyor. 2018'de kilogram başı Türkiye'ye maliyeti 3,5 Euro’ydu. Yani 19 lira 25 kuruştu.

3 yılda Euro bazında maliyet fazla değişmedi 4,5 Euro'ya yükseldi.

Ancak artık bir kilo kemikli etin ithalat maliyeti kur artışına bağlı olarak 50 Liranın üstünde yani neredeyse 3 katına çıktı.

Üreticiye göre tek çözüm üretimi artırmak, bunun içinde maliyetlerin düşürülmesi şart.