1984’te Kahramanmaraş’ta güçlü temeller üzerinde yükselmeye başlayan ve bugün bünyesinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketleriyle sürdürülebilir geleceği hazırlamaya ve hayallere hayat vermeye devam eden Kipaş Holding’e bağlı Kipaş Tekstil, doğa dostu üretim anlayışıyla farkını hissettiriyor. Kipaş Holding’e bağlı Kipaş Tekstil,  AR-GE çalışmaları başta olmak üzere yüksek teknolojiye dayalı, sürdürülebilir üretim anlayışıyla ve doğa dostu yatırımlarıyla gelecek nesillere daha yaşanabilir dünya bırakmak için çalışmalarına devam ediyor.

GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ

Döşemelik, deco, gömleklik, spor ve günlük giyim kumaşları, denim, teknik tekstiller gibi geniş ürün yelpazesiyle global markaların tedarikçisi olan Kipaş Tekstli;  yıllık 100 milyon metre kumaş ve günlük 330 ton iplik üretimi yapıyor.  Cirosu 450 milyon doları aşan şirket, yaklaşık 7500 kişiye istihdam sağlıyor.

“TÜRKİYE’NİN VE AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ”

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük entegre üretim tesislerine sahip olan ve teknik tekstil, iplik, dokuma, denim ve boya terbiye işletmeleriyle tam entegre üretim yapan Kipaş Tekstil, ürünlerini dünyanın birçok noktasına ihraç ederek, ülke ekonomisine değer katıyor.

“YENİLENEBİLİR ENERJİYLE ÜRETİM”

İşletme çatılarına kurulan enerji panelleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneşten yararlanarak, enerji üretimi de yapan Kipaş Tekstil, üretimde ayrıca geri dönüştürülmüş iplik kullanımına ağırlık vererek, sürdürülebilir üretimi destekliyor.

“SIFIRA YAKIN ATIKLA ÜRETİM YAPILIYOR”

Üretim ve tüketim esnasında oluşan teleflerden şirkete ait Geri Dönüşüm Tesislerinde tasnif ederek %100 geri dönüşüme dayalı üretim yapan Kipaş Tekstil,  denim kumaş üretimini de sıfır su kullanımı ile gerçekleştiriliyor.

Kipaş Tekstil, susuz ve tarlasız üretimle, mazot kullanmadan, enerji kullanmadan Kahramanmaraş Ovası kadar pamuğu geri dönüşüm sayesinde tekrar ekonomiye geri kazandırıyor.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SPONSORU”

Sürdürülebilir üretim konusunda da dünyanın önde gelen tekstil üreticilerinden olan Kipaş Tekstil, 2021 yılında gerçekleştirilen İrlanda’nın başkenti Dublin’deki Textile Exchange Global konferansına ana sponsor oldu. Yine aynı yıl İstanbul’da gerçekleştirilen Sürdürülebilir Tekstil Konferansı’nı (Sustainability Talks) organize etti.

“500 BİN AĞAÇ DOĞAYA KAZANDIRILIYOR”

Geçtiğimiz yıl, Kipaş Holding ve Ömer Faruk Coşkun öncülüğünde Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü arasında ‘500 Bin Ağaç Bağışı Projesi’nin protokolünü de imzalayan firmanın bu girişimi sayesinde şu ana kadar 200 bin fidan dikimi gerçekleştirildi. Ayrıca son dönemlerde ülkenin birçok noktasında yaşanan afetler nedeniyle dikilecek fidanlar felaket yaşanan bölgelere aktarıldı.  Kipaş Holding, tüm bunların yanı sıra, 2 milyon TL de bağış yaparak,  doğaya toplamda 7 milyon TL destek sağladı.

İSO 500’DE İLK YÜZDE YER ALAN TEK ŞİRKET OLDU

Kipaş Holding’e bağlı; Kipaş Kağıt Sanayi İşletmeleri A.Ş., KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi ve Madencilik İşletmeleri A.Ş.,Maren Maraş Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. ile birlikte İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl gerçekleştirilen “Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde yer alan Kipaş Tekstil, Türkiye çapında Kahramanmaraş’ta ilk yüze giren tek şirket olarak başarılarına bir yenisini daha eklemiş oldu.

Kipaş Tekstil Genel Müdürü ve Kipaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Halit Gümüşer, Kipaş Tekstil olarak üretimlerinin her aşamasında yüksek teknolojiye dayalı sürdürülebilir bir süreç izlerken gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedeflediklerini bildirdi.

ATIKLARIN YÜZDE 100’Ü GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Halit Gümüşer,  küresel ısınma ve çevre kirliliğinin dünyanın en büyük sorunu hale geldiğini,  bu probleminin en temel kaynaklarından birinin de üretimde ortaya çıkan kimyasal atıklar, su ve enerji tüketimine dayalı girdilerin doğaya salınımında gerekli önlemlerin alınmamasının oluşturduğunu ifade ederek, şöyle devam etti;

“Biz bunun bilincinde olarak; üretimimizin yüzde 60’ını sürdürülebilir kaynaklarla yapıyor, doğa ile derin bağlar kuruyoruz. Üretim sırasında atıklarımızın % 100’ünü geri dönüştürüyoruz ve atığı bir değer olarak görüyoruz. Daha az enerji, su ve daha az karbon ayak izi ile üretilen Repreve tedariki için yaptığımız stratejik anlaşma ile 180 milyon plastik şişeyi Kipaş Tekstil olarak geri dönüştürdük. Şu anda İndigo departmanında suyun % 27’sini geri dönüştürüyoruz ve hedefimiz 2025 yılına kadar tüm üretimde %100 geri dönüştürülmüş su ile çalışmaktır. Ayrıca Endüstri 4.0 yatırımları ve 2019’dan bu yana metre başına % 15 daha az enerji tükettiğimiz için iklim olumluyuz.

Enerjimizin % 100’ü kendi yenilenebilir kaynaklarımızdan geliyor. Yani elektrik kaynaklı karbon ayak izimiz % 97 azalmış durumdadır. Atık suyumuzu nötralize etmek için karbondioksit kullandığımız için doğaya daha az karbondioksit emisyonu sağlıyoruz. Hedefimiz 2025 yılına kadar karbon nötr hale gelmek. Koleksiyonlarımızı sürdürülebilir mantık çerçevesinde yapmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede elyaf seçimine, çözgü boyama yöntemlerine ve apre işlemlerine dikkat ediyoruz.

Koleksiyonumuzun % 72’si farklı karakterlere sahipken, geri kalan% 28’i bu niteliklerin farklı renkleri. İplik üretimi aşamalarında gerçekleştirilen Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları kapsamında yeni ürünümüzü bu sezon yeni koleksiyonumuzda yeni geliştirilen teknolojilerimizle kullanmaya başladık. Kipaş olarak toplumumuzun her kuşağını ve her dokusunu kucaklıyoruz. Önceliğimiz sürdürülebilir seçeneklere maksimum erişim sağlamaktır.”

Tüm dünyada sürdürülebilirlik konusunda farkındalığın arttırılması gerektiğine vurgu yapan Kipaş Tekstil Genel Müdürü ve Kipaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Halit Gümüşer, “Kipaş Tekstil olarak tüm sürdürülebilirlik çalışmalarını Innocence çatısı altında topluyoruz. Bu çatı altında 3 alana odaklandık. Fiber Point’ ile sürdürülebilir tekstil üretimi için sürdürülebilir tedarik zincirine odaklanmış durumdayız. AR-GE ekibi ile iplik ve kumaş üretiminde yeni ve sürdürülebilir tekniklere de odaklanıyoruz., “Bu bağlamda Green Point olarak adlandırdığımız yaklaşım ile ‘Doğaya zarar vermeden üretim yapıyoruz’ mottosunda çevresel kirliliğin önüne geçiyoruz” dedi.

Halit Gümüşer,  özellikle tekstilin başlıca hammaddesi olan pamukta karbon pozitif yaklaşımına öncülük ederek GEC ve Schaffer gibi güçlü partnerleri ile üretimde rejeneratif pamuğun olumlu çevresel etkilerini yaygınlaştırarak toprağın ve suyun kendi döngüsü ile biyolojik denge kurmasına katkı sağladıklarını ifade etti.

 “KARBON NÖTR İÇİN İNOVASYONA ODAKLANDIK”

Üretim sırasında ihtiyaç duydukları buharı üretirken doğaya salınan karbondioksiti nötrlemek için inovatif çalışmalar yürüttüklerini belirten Halit Gümüşer, şöyle devam etti;

“ Bu çalışma sayesinde kömür ve doğal tüketimi sonucu çıkan karbondioksiti, bacada tekstil atık suyuyla yakalayarak yüzde 70 oranında karbon salınımını düşürürken, mevcuttaki yüksek bazik özelliği bulunan atık suyu da bu yöntemle nötralize edebiliyoruz. Bunun yanı sıra Geleceğe Nefes adını verdiğimiz 500 bin ağaç dikim projesi ile yılda 361 milyon 500 bin kilogram karbondioksitin doğaya salınmasını engellemeyi hedefliyoruz. 2020 yılında projenin ilk etabı olan 100 bin ağacı toprakla buluşturduk.

Öte yandan tekstildeki yoğun su tüketimini azaltmak ve Ceyhan Havzası üzerinde su kirliliğini önlemek için adım attık. Hem yeraltı suları hem de yüzey suları üzerindeki negatif etkiyi azaltmak için birçok proje gerçekleştirdik.2020’de tamamlanan yeni atık su arıtma tesisi yatırımıyla mevcutta istenilen atık su deşarjı limitlerini yüzde 300 iyileştirerek deşarj yapıyoruz. Denim üretimi sırasında yoğun atık suyun geri kazanılması için yürütülen projede günde ortalama 1500 ton suyu geri kazanıyoruz. Bu da yaklaşık 10 bin kişinin günlük su tüketimine eşit”

“SUSTANIABILITY TALKS”

Tekstil endüstrisinde sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı artırmak ve sektör liderlerini çözüm odaklı adımlar atmak üzere bir araya getirmek üzere uluslararası nitelikte ki Sustainability Talks İstanbul Konferansı’nı organize ettiklerini belirten Halit Gümüşer, bu konuda şu bilgileri verdi:

“Markaların, üreticilerin ve tedarikçilerin sürdürülebilirlik çalışmalarına destek olmak için çalışıyoruz. Sürdürülebilir üretimde Türkiye’nin merkez haline gelmesine yönelik çalışmalarda paydaşların farkındalığının artırılmasına yönelik katkıda bulunuyoruz.

Alanında uzman, tekstil ve sürdürülebilirliğin farklı alanlarında deneyim sahibi 25 konuşmacının yer aldığı Kasım 2019’da gerçekleştirilen ilk Sustainability Talks İstanbul etkinliği büyük ilgi görmüş 600’den fazla katılımcı sürdürülebilirliğin kilit konularına yönelik panelleri ile beğeniyle takip edilmişti. Buna istinaden, dünyada sürdürülebilirlik alanında yapılan en başarılı etkinliklerden birisi olan ve tüm sektörle sürdürülebilir tekstil üretimi konusunda ticarileşen uygulamalarını paylaştığımız uluslararası bir platform olan Sürdürülebilir Tekstil Konferansı’nı 2021 yılı Kasım ayında tekrar organize ettik.2 Kasım 2022 yılında da İstanbul Sustainability Talks etkinliğini tekrar gerçekleştireceğiz.

Ayrıca Kipaş Tekstil olarak, aynı yıl İrlanda’nın başkenti Dublin’deki Textile Exchange Global konferansına da ana sponsor olduk.

Telefon kullanan herkesi ilgilendiriyor! Hesabınızdan her ay kesilecek! Telefon kullanan herkesi ilgilendiriyor! Hesabınızdan her ay kesilecek!

Çünkü karbon emisyonu yüksek bir sektörde üretim yapıyoruz. Ayrıca ülke olarak hammadde bağımlılığımız da var. Bunların hepsinin tek tek çözülmesi noktasında, dünyada tüketilen ürünlerin geri dönüştürülmesi gibi bir kampanya var. Biz bunu çok önemsiyoruz.

Bu tarz etkinliklerle farkındalığı arttırarak ve üretim metotlarını sürdürülebilir şekle getirirsek ciddi bir su tasarrufu ve karbon emisyonu azalmasını sağlayabiliriz.”