GÜNDEM

Kahramanmaraş’ta sağlık çalışanı hastalar için asansör düzenlemesi istedi!

Kahramanmaraş’ta görev yapan sağlık çalışanı, özellikle yüksek katlı binalarda hasta taşımaya uygun asansörler yapılması için mevzuat düzenlenmesi yapılması gerektiğini belirtti.

Abone Ol

Kahramanmaraş’ta görev yapan 112 Acil Servis çalışanı Arif Avize, karşılaştığı olaylarda yola çıkarak bakanlıktan asansörlerle ilgili mevzuat değişikliği talebinde bulundu.

Konuyla ilgili BİMER üzerinden talepte bulunan Avize, bazı acil müdahalelerde hastaların yatay şekilde nakil edilmesi gerektiğini ancak çok katlı binalardabulunan asansörlerin hastayı sedye ile taşımaya uygun olmadığını kaydetti.

Bu durumun ölümcül sonuçlar doğruabileceğini belirten Avize şunları söyledi;

“Bizlerin, hasta yakınlarının ve özellikle de sağlık hizmetleri talep eden hastalar için kayda değer bulduğum bir konuyu sizlerle paylaşmak isterim. Zaman zaman yüksek katlı binalardan hasta almak zorunda kalıyoruz.

Genel durumu iyi oturabilir-yürüyebilir hastalar için sıkıntı yok ancak, yürüyemeyecek ve oturamayacak durumda olan hastalar, bilinci kapalı hastalar, kısacası yatar pozisyonda sedyeyle taşımak zorunda kaldığımız hastalar için ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Lakin bu hastalar için uygun asansör olmadığı için karga tulumba en ilkel şartlarda daracık merdivenlerden onlarca kat inerek medikal taşıma yapmak zorundayız.

Görev yaptığım bölgede ve Türkiye de bazı istisnalar hariç bu mahiyette olan hastalar için herhangi bir asansör uygulaması mevcut değil. İnsanların trilyonlar harcayarak aldığı apartman dairelerine, 2- 3 asansör yapılırken, neden hasta sedyesi boyunda bir asansör düşünmezler anlamış değilim. Düşünün ki siz 11 katlı bir binanın sonuncu katındasınız, 2 adet asansörünüz var fakat bu asansörler ancak 4 kişi ayakta taşıma özelliğine sahip, hastayı sedyeyle ya da yatar pozisyonda almaya müsait değil.

Farzedin düştünüz, ciddi kırıklarınız var ya da kalp krizi geçirdiniz anlık tıbbi müdahalelere ihtiyacınız var, belki kilolu yerinden kalkmakta zorlanan obez hastasınız, yatalaksınız vs.vs. Böyle bir durumda 11. kattan elde brandayla, battaniyeyle merdivenlerden döne döne hasta indirmenin hem taşıyıcılar için, hem hasta yakınları için, özellikle de hasta için nasıl sıkıntılar ve risk taşıdığını tahmin edebilirsiniz.

Yüskek katlı binalara yapı ruhsatı verilirken acaba bu durum göz önünde bulundurularak asansörün bu konuya uygun biçime yapılması hususunda acaba ilgili karumlar tarafından bir şart-uygulama eklenemez mi?

Böyle bir uygulama hem salık personelinin sağlığını korumaya hem de hasta için zaman kaybı ve riskli taşıma faktörlerinin ortadan kaldırılarak kaliteli sağlık hizmeti alıp daha çabuk iyileşmesine katkı sağlamaz mı? Saygıyla.”