Greenpeace Akdeniz tarafından başlatılan “Havanı Koru” imza kampanyasında Dünya Sağlık Örgütü'nce kanserojen maddenin "Partikül Madde 2.5" olarak ilan edilirken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sağladığı verilere göre listede 7'nci sırada yer alan Edirne merkezdeki limitin bu değerin 2,1 kat üzerinde olduğunun altı çizildi…

Limit aşıldı

Açıklamada veriler şöyle sıralandı: “Şehirlerde 2022’de tehlikeli eşik, gün sayısı bakımından şimdiden aşıldı. Ölçümlere göre, Ağrı Doğubayazıt 9 Şubat’ta, Edirne 10 Şubat’ta, Denizli ve Batman 13 Şubat’ta, Iğdır merkez 14 Şubat’ta, Kahramanmaraş-Elbistan’da 6 Mart, İstanbul Sultangazi 17 Mart’ta, PM10 limit aşımında 35 günü aştı bile.Türkiye’nin hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı Iğdır ilindeki Aralık ilçesi bu limite 5 Şubat’ta ulaştı. Ankara Altındağ 14 Şubat’ta, İzmir Alsancak 18 Şubat’ta, İstanbul Mecidiyeköy 27 Şubat’ta hava kirliliğinde 35 gün limitini aştı.”

Edirne'nin de aralarında olduğu İstanbul, Ankara, Iğdır, Çanakkale, Kahramanmaraş ve Zonguldak başta olmak üzere pek çok kentte hava kirliliğinin halk sağlığını tehdit eden limit değerlerinin üzerinde olduğuna dikkat çekilerek, düzenli limit aşımlarının olduğu ilçelerde koruma bölgeleri ilan edilmesi istendi. Greenpeace Akdeniz tarafından başlatılan “Havanı Koru” imza kampanyasında Dünya Sağlık Örgütü'nce kanserojen maddenin "Partikül Madde 2.5" olarak ilan edilirken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sağladığı verilere göre listede 7'nci sırada yer alan Edirne merkezdeki limitin bu değerin 2,1 kat üzerinde olduğunun altı çizildi.

Okul servisinde iğrenç olay! Çocuklar sapığa emanet! Okul servisinde iğrenç olay! Çocuklar sapığa emanet!

Greenpeace Akdeniz 'in “Havanı Koru” kampanyasında, “Mavi gökyüzü seninle mümkün! Havanı koru! İstanbul, Ankara, Iğdır, Çanakkale, Edirne, Kahramanmaraş ve Zonguldak başta olmak üzere pek çok şehrimizde hava kirliliği halk sağlığını tehdit eden limit değerlerin üzerinde. Ölçümlerin düzenli yapılması ve gerekli önlemlerin alınması için harekete geçmeliyiz. İmza ver, düzenli limit aşımlarının olduğu ilçelerde koruma bölgeleri ilan edilsin” denildi.

“Havanı Koru” kampanyası sayfasında daha sonra şunlara yer verildi:

 “Temiz bir nefes hepimizin hakkı. Dünyadaki insanların yüzde 99'u hava kirliliğinin ciddi sağlık riskleri oluşturduğu bölgelerde yaşıyor.  Havamızı kirleten en büyük tehlikelerden biri ise Dünya Sağlık Örgütü'nün kanserojen madde ilan ettiği 'Partikül Madde 2.5'.
Geçen yıl 90 bin kişi "partikül maddeler havada kalmasın, limitler belirlensin" talebiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı harekete geçmeye davet etti. Bakanlık bu çağrıya kayıtsız kalamadı ve bu talebe  taslak yönetmelikte yer verdi.

Ancak daha radikal adımlara ihtiyacımız var. İstanbul, Ankara,  Iğdır, Çanakkale, Edirne, Kahramanmaraş ve Zonguldak başta olmak üzere pek çok şehrimizde hava kirliliği halk sağlığını tehdit eden limit değerlerin üzerinde. Ölçümlerin düzenli yapılması ve gerekli önlemlerin alınması için harekete geçmeliyiz.”