Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) KİT Komisyonu toplandı. Toplantıda Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ile ilgili olarak hazırlanan raporlar görüşüldü.
Sayıştay temsilcinin, Çöllolar Kömür sahası ile ilgili önerilerini sunmasının ardından söz alan Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Strateji Geliştirme Daire Başkanı Yücel Kartal, Çöllolar kömür sahasını işleten Park Teknik firmasına, Elektrik Üretim A.Ş’nin zararlarını karşılamayınca 8.8 milyarlık dava açıldığını söyledi.
Park Teknik firmasına üretilemeyen kömür için 2 milyar 415 milyon TL tutarında ceza kesildiğini anımsatan Kartal, kurumun uğradığı zarar, kayıp ve diğer harcamaların tespiti için oluşturulan komisyonun toplam miktarı 8 milyar 857 bin lira olarak hesapladığını belirtti.
Kartal, söz konusu davanın ise sürdüğünü dile getirdi. EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz de Çöllolar sahasının Türkiye Kömür İşletmelerine devrine ilişkin sözleşme imzaladıklarını, kömür üretimine başlanması için de 4 Mart 2022 itibariyle sahanın teslim edildiğini anımsattı.
Alagöz, “Bu projeyi bu şekle getirince ters giden bir şeyi düzeltmiş olduk. TKİ tarafından da gerekli çalışmalar başlatıldı, önümüzdeki sene faaliyete girmesi ve kömür üretmesini bekliyoruz. Dolayısıyla kamuoyunu çok uzun süre meşgul eden bu alanda sonuca ulaşmanın, çözüm üretmenin sevinci içerisindeyiz Uğramış olduğumuz zarar ziyan ne varsa bütün hesapları yaparak hak arayışımız devam etmektedir” dedi.
Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çöllolar Kömür Sahası’nın işletilmesi için düzenlenecek ilk ihale takvimini duyurdu.
TKİ, ilk ihaleyi sahada bulunan 721 adet susuzlaştırma kuyularının devreye alınması için yapacak ve söz konusu çalışmada 45 personel çalıştırılacak.
İhale, Çöllolar Kömür Sahasındaki drenaj ve gözetleme kuyularının devreye alınması, işletilmesi, tamiri, bakımı, drenaj kanallarının ve drenaj toplama havuzlarının temizliği ve bakım çalışmalarını kapsayacak.
Bu çerçevede, ruhsat alanı içinde kalan 414 adet gidya kuyusu, 114 adet derin (T) kuyusu, 13 adet karstik akifer kuyusu ve 180 adet gözlem kuyusunun devreye alınması, işletilmesi, kuyuların ve pompaların tamiri, bakımı ve temizliğinin yapılması drenaj kanallarının ve drenaj toplama havuzlarının gerekli makine ve ekipmanlarla temizlik ve bakımı 180 gün boyunca gerçekleştirilecek.