Kahramanmaraş’ın, 40 yıldır kanayan yarasına neşter vuran Büyükşehir Belediyesi, kentin içme suyu hattındaki asbestli çimento boruları değiştirmeye başladı.

Belediye, AB fonundan sağlanan destekle, tüm dünyada yasaklanan asbestli boruları kullanım dışı bırakarak, şebeke suyu hattını asbestli borulara paralel döşenen, ekonomik ömrü uzun, dayanıklı ve insan sağlığına zararsız polietilen borularla yeniliyor.

e356b3f9-03d5-4737-9872-915aac2508c3

Çalışmalar kapsamında, Şebeke suyu hattının yanı sıra kanalizasyon ve Yağmur su alt yapıları da yenileniyor.

7eacf127-d606-43df-bd54-a560d81eb25a

Öte yandan çalışma yapılan bölgeden çıkartılan kir ve pas içinde tahrip olmuş içme suyu şebeke borularının hali yapılan çalışmanın insan sağlığı açısından ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

b159e637-7737-4f0a-ba43-add5ff974627

100 milyon Euro’luk bütçe ile başlayan ve 7 ay olarak planlanan yapım işinde geride kalan 3 ayda çalışmalar yüzde 80 oranında tamamlandı.

ZEMİN YAPISI ÇALIŞMALARI GÜÇLEŞTİRYOR

Binevler bölgesinde devam eden alt yapı çalışmalarında zemin yapısı çalışan işçileri zorluyor. Ekipler yer yer çok yumuşak ve sert olan zeminde göçük riskine karşı olası işçi ölümlerini önlemek amacıyla geceleri çalışamıyor. Bu durum halk arasında çalışmaların yavaş ilerlediği yönünde yorumlansa da 4,5 metre derinliğe kadar inen kazı çalışmalarında ekipler zor anlar yaşıyor.

10619398-2eff-4ba0-8f2b-1814f2aa8910

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, geçtiğimiz günlerde bir açılışta yaptığı konuşmada  ‘Şehrimizin en az 100 yıllık altyapı sorununu çözmeye çalışıyoruz’ diyerek alt yapı yenileme çalışmaları hakkında bilgiler vermişti.

Yer Türkiye! Yolcu otobüsünde cinsel ilişkiye girdiler! Yer Türkiye! Yolcu otobüsünde cinsel ilişkiye girdiler!

Başkan Güngör şu detayları paylaşmıştı;

“Şehrimizin büyük bir kısmının su, kanalizasyon, yağmur suyu altyapısının değişmesi gerekiyor. Bu zahmetli bir iş, belediyecilik açısından ve belediye başkanları açısından da zor bir süreç olduğunu biliyoruz. Ama biz şehrimizi seviyoruz, biz bu şehrimizin en az 100 yıllık altyapı sorununu çözmeye çalışıyoruz. Bunun için de çok ciddi bir kaynak bulduk, bütün alanlarda olduğu gibi burada da Kahramanmaraş’ımıza pozitif ayrımcılık yapan Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha şükranlarımı arz ediyorum. Çünkü AB fonundan en yüksek payı alan şehirler arasında yer aldık. 100 milyon Euro’luk, yarısı tamamen hibe, yarısı da 30 yıl vadeli krediyi inşallah başta bu iki ilçemiz olmak üzere tüm ilçelerimizin altyapısında harcıyoruz. Bu sürecin hemşehrilerimizi yoran bir iş olduğunun farkındayız, bunu biz de arzu etmiyoruz. Hemşehrilerimizin konforunu düşürmek, onları rahatsız etmek derdinde değiliz. Ama bunu yapmak zorundayız, bunu yapmadığımız takdirde geleceğe dönük çok kısa sürede daha büyük sorunlarla karşılaşabiliriz.”

65904095-8b6d-4f65-9b03-9b8e1b3fe9de
İçme suyu alt yapımızda %50'nin üzerinde kayıp kaçak var”

“Çünkü bu altyapı yaklaşık 40-50 yıl önce yapılmış, bugün geldiğimiz noktada yenilenmesi gerekiyor. Özellikle içme suyu alt yapımızda %50'nin üzerinde kayıp kaçak olduğunu ifade etmek istiyorum Kanalizasyon altyapımızın da yenilenmesi gerekiyor. Birçok yerde yağmur suyu kanallarımız yok, bu kapsamda Binevler mevkiinde çalışma örnek bir çalışma olarak görüyorum. Burada hem yağmur altyapısı hem de kanalizasyon altyapısı hem de içme suyu altyapısı yenileniyor. Biz hemşerilerimize bir taahhütte bulunduk, bir etaplandırma yaptık, hamdolsun bunun çok üstünde, önde devam ederek gidiyoruz ve hedeflediğimiz takvim içerisinde de burayı bitirmiş olacağız.”