Elektrik fiyatı 2022 yılı itibariyle yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zamlandı. Son zamla birlikte konutlarda kullanılan kilovatsaat (kWh) elektriğin bedeli, Ocak 2018'den bu yana yüzde 370 oranında artmış oldu.
Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre hükümet, son yıllarda elektrik ve doğalgazdaki fiyat artışlarını konutlar yerine sanayiye yansıtıyordu.
Bu uygulama sürdürülemez olunca elektrikte kademeli tüketim sistemi devreye alındı. Böylece, her tüketici grubu kendi tükettiği kadar fatura ödeyecek.
38 MİLYON ABONE ETKİLENECEK
Elektrik abone grupları içinde en büyük grubu meskenler oluşturuyor. 38 milyon adedi bulan mesken aboneleri içinde aylık 150 kWh ve altında tüketim yapanların sayısının yaklaşık 6 milyon olduğu ifade ediliyor.
Böyle olunca da yapılan yüzde 52'lik zamdan etkilenecek grup 6 milyon olurken, 32 milyon mesken abonesi de yüzde 130'luk zamla karşı karşıya kalacak. Daha önce bu zamlar mesken aboneleri yerine sanayi başta olmak üzere diğer tüketici gruplarına yansıtılıyordu. Bu sübvansiyon sistemi enflasyonu yükselttiği için eleştiriliyordu.
GÜVENCE BEDELLERİ DE ARTTI
Elektrikte teminat bedeli olarak da bilinen güvence bedelleri de zamlandı. EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre, elektrikte güvence bedelinde sanayi ve ticaret aboneleri için kilovatsaat başı birim bedeli 129.6 lira, mesken için ise 45.6 lira olarak belirlendi.
2021'de güvence bedeli mesken için 37.6 TL, ticarethane için ise 106.9 TL idi. Yapılan zam oranı yüzde 21.2 seviyesinden gerçekleşti. Güvence bedelinde ayrıca şehit aileleri ve muharip gaziler için 22.8 lira, tarımsal sulama, aydınlatma ve diğer abone grubu için 61.5 lira fiyat belirlendi.