Otoniel olarak bilinen Dairo Antonio Úsuga, Cumartesi günü ordu, hava kuvvetleri ve polisin ortak operasyonu sonrasında ele geçirildi.

Hükümet, nerede olduğu hakkında bilgi için 800 bin dolar ödül verirken, ABD başına 5 milyon dolar ödül koymuştu.

Kolombiya devlet başkanı Iván Duque, televizyonda yayınlanan bir video mesajında ​​Otoniel'in yakalandığını bildirdi. "Bu yüzyılda ülkemizde uyuşturucu kaçakçılığına en büyük darbe bu oldu" dedi.

Nasıl yakalandı?

Otoniel, Panama sınırına yakın Kolombiya'nın kuzeybatısındaki Antioquia eyaletindeki kırsal sığınağında yakalandı.

Operasyona 22 helikopterle desteklenen 500 asker katıldı. Bir polis memuru öldürüldü.

Otoniel, etrafta dolaşmak ve yetkililerden kaçmak için bir kırsal güvenli evler ağını kullanmıştı ve telefon kullanmadı, bunun yerine iletişim için kuryelere güveniyordu.

Polis, bel fıtığı nedeniyle sırt ağrısı çeken Otoniel için bu seyrek evlerde özel ortopedik yataklar buldu.

Polis şefi Jorge Vargas, uyuşturucu baronunun yakalanmaktan korktuğunu, "asla yerleşim bölgelerine yaklaşmadığını" söyledi.

Ancak El Tiempo gazetesi, yetkililerin iki hafta önce yakalandığı yeri tam olarak belirlemeyi başardığını söyledi.

Şef Vargas, hareketlerinin uydu görüntüleri kullanılarak 50'den fazla sinyal istihbarat uzmanı tarafından takip edildiğini söyledi. Aramaya ABD ve İngiltere ajanları da katıldı.

Kolombiya silahlı kuvvetleri daha sonra, kelepçeli ve lastik çizme giyen Otoniel'i koruyan askerlerini gösteren bir fotoğraf yayınladı.

Son yıllarda 50 yaşındaki barosunu yakalamak için binlerce memurun katıldığı çok sayıda büyük operasyon yapıldı, ancak şimdiye kadar hiçbiri başarılı olmamıştı.

Ölü amcasına kredi çektirmeye çalıştı! Ölü amcasına kredi çektirmeye çalıştı!

OTONİEL KİMDİR?

1970'lerin başında Antioquia'da doğan Otoniel, önde gelen Marksist-Leninist isyancı grup Farc (Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri) ve Kolombiya Birleşik Öz Savunma Güçleri (AUC) dahil olmak üzere birkaç gerilla ve paramiliter grup arasında atladı. Aşırı sağ paramiliter ve uyuşturucu kaçakçılığı çetesi.

AUC 2005'te dağıldığında, daha sonra Körfez Klanı olarak bilinen Usaga Klanının başkanı Don Mario olarak bilinen uyuşturucu baronu Daniel Rendón Herrera için çalışmaya başladı.

Otoniel daha sonra grubun önceki liderinin - kardeşinin - neredeyse 10 yıl önce bir Yılbaşı partisine düzenlenen baskında polis tarafından öldürülmesinin ardından grubun sorumluluğunu üstlendi.

Kolombiya güvenlik güçleri çeteyi ülkenin en güçlü suç örgütü olarak nitelendirirken, ABD'deki yetkililer çeteyi "ağır silahlı [ve] aşırı şiddetli" olarak nitelendiriyor.

Ülkede birçok ilde faaliyet gösteren ve geniş uluslararası bağlantıları bulunan çete, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı, yasadışı altın madenciliği ve gasp ile uğraşıyor.

Çoğunlukla aşırı sağ paramiliter gruplardan alınan yaklaşık 1.800 silahlı üyeye sahip olduğuna inanılıyor. Üyeler Arjantin, Brezilya, Honduras, Peru ve İspanya'da tutuklandı.

Çete, Kolombiya'dan ABD'ye ve Rusya'ya kadar uyuşturucu kaçakçılığı yapmak için kullanılan birçok yolu kontrol ediyor.

Ancak Kolombiya hükümeti, son yıllarda sayılarını büyük ölçüde azalttığına ve önde gelen birçok üyeyi ormandaki uzak bölgelerde saklanmaya zorladığına inanıyor.

Otoniel şimdi ABD'ye kokain göndermek, polis memurlarını öldürmek ve çocukları işe almak da dahil olmak üzere bir dizi suçlamayla karşı karşıya.

2009 yılında ABD'de suçlandı ve sonunda New York'ta mahkemeye çıkarılabilecek iade işlemleriyle karşı karşıya.

Editör: TE Bilişim