DÜNYA

Çin'i sel vurdu, 2 milyon kişi yerinden oldu

Çin'in kuzeyindeki Shanxi eyaletinde şiddetli selden 1,76 milyondan fazla insan etkilendi.

Abone Ol

Geçen hafta sağanak yağış, ilde 70'ten fazla ilçe ve ilde evlerin çökmesine ve toprak kaymalarına neden oldu.

Yetkililer, şiddetli yağışların kurtarma çalışmalarını engellediğini söyledi.

Sel, Henan eyaletindeki aşırı yağışların 300'den fazla ölü bırakmasından üç aydan kısa bir süre sonra geldi.

Komşu Hebei eyaletinde, bir otobüs su basan bir nehre düştü. Devlet medyası üç kişinin öldüğünü ve gemideki 51 kişiden 11'inin kayıp olduğunu söyledi.

Shanxi'de, Çin Meteoroloji İdaresi yerel basına yoğun ve uzun süreli yağışların ve fırtınaların kurtarma çabalarını engellediğini söyledi.

Shanxi ayrıca şiddetli yağışlar nedeniyle büyük risk altında olan bir dizi antik anıta da ev sahipliği yapmaktadır.

Yetkililer, Xinhua haber ajansına verdiği demeçte, Shanxi eyaletinde 120.000'den fazla insanın acilen nakledildiğini ve yeniden yerleştirildiğini ve 17.000 evin çöktüğünü söyledi.

Devlet tarafından işletilen Global Times'a göre, dört polis memuru toprak kayması sonucu öldü, ancak diğer kayıplar hakkında bilgi açıklanmadı.

Shanxi selinin bu yılın başlarında Henan'daki selden daha kötü olabileceğini de ekledi.

Shanxi eyaletinin başkenti Taiyuan, 1981 ile 2010 yılları arasında Ekim ayında gördüğü 25 mm'ye kıyasla, geçen hafta ortalama 185,6 mm'lik ortalama yağış gördü.

Taiyuan'daki kurtarma ekiplerinin mahsur kalan insanlara megafon kullanarak şunları söylediği bildirildi: "Çocukları başınızın üstünde tutun, yaşlılara ve kadınlara karaya çıkmaları için öncelik verilir. Panik yapmayın, herkes kurtarılacaktır."

Shanxi önemli bir kömür üreticisi eyalet ve hükümet yağmur nedeniyle madenlerdeki ve kimya fabrikalarındaki operasyonları durdurmak zorunda kaldı.

Yerel hükümet, eyaletteki 60 kömür madeninde, 372 kömür dışı madende ve 14 tehlikeli kimyasal fabrikada üretimi askıya aldığını söyledi.

4 Ekim'de 27 kömür madeninde daha operasyonlar durdurulmuştu.