GÜNDEM

Başkan Çabukel’den Aksu Çayı’na Anaerobik Arıtma Sistemi Önerisi

İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Av. Ahmet Çabukel, Kahramanmaraşlıların en çok rahatsız olduğu konulardan biri olan Aksu Çayı’ndaki kirliliğin önlenmesi için yetkililere Anaerobik Arıtma Sistemi önerisinde bulundu.

Abone Ol

Söz konusu sistemle arıtılan atık suyun metan gazı üreteceğini bu gazın da yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülebileceğini belirten Çabukel, üretilen enerjiyle Aksu Mahallesi’nin tamamının elektriğinin bedava karşılanabileceğini ifade etti.

Başkan Çabukel, Aksu Çayı’nı gezerek bir kez daha yetkililere ‘Çaydaki kirliliği temizleyin’ çağrısında bulundu. Çabukel, “Su; akarsa nehir, düşerse şelale, durursa göl, kirletilirse Aksu Çayı olur. Bugün Kahramanmaraş’ımızın Aksu Çayı’ndayız. Burada durmakta zorluk çekiyorum. İnanılmaz kötü bir kokunun içinde çevre kirliliğiyle karşı karşıyayız. Bundan tam 4 yıl önce Aksu Çayı’na gelmiştik, görüntü aynıydı. 4 yıl sonra görüntü yine aynı. Bölgeye gelen her siyasetçi, Çevre Bakanı da dâhil, dediler ki; Aksu Çayı’nı temizleyeceğiz. Aksu Çayı’nı arıtacağız, dediler. Aksu Çayı’ndaki bu kirliliğe dur diyeceğiz, dediler. Sizleri kandırmaya devam ediyorlar. Bu bölgedeki yaşayan her şey öldü. Günümüzde maalesef şehrimiz, suni gündemler ile aldatılmaya ve dikkatler sorunların dışına çekilmeye çalışılıyor” dedi.

Aksu Çayı’ndaki kirliliğin, Kahramanmaraş’ın makus tarihine damga vurmuş bir rezillik olduğunu dile getiren Çabukel, şöyle konuştu: “Hayvanların hala sulandığı, hala çiftçiliğin yapıldığı, bu garip bu güzel suyumuz kirletilmeye devam ediliyor. Buna bir son vermek zorundayız. Bunun için hep beraber el ele verip Kahramanmaraş’ın büyük bir sorunu olan Aksu Çayı’nı, Erkenez Çayı’nı temizlemek zorundayız. Sayın Güngör, Sayın Mahir Ünal! Buyurun eseriniz. Bu eseri temizlemek şu an sizin elinizde! Ancak biliyoruz ki o yetkiyi devredecekler. O zaman yetki bizim elimizde olacak. İşte o gün burayı hep beraber temizleyeceğiz. Vizyonunuz yetmeyebilir. Biz, size bir öneride bulunalım. Anaerobik Arıtma Sistemi diye bir sistem var. Bu sistem şöyle çalışıyor: Bu suların tamamını, atıkları borularla fabrikalardan alıyorsunuz. Bir havuza veriyorsunuz. Tekstil ve diğer atıkların tamamını borularla bir havuzda topluyorsunuz. O havuzda arıtmayı belli bir seviyede yaptıktan sonra başka bir havuza geçiyorsunuz. Orada ikinci kısım arıtmayı yaptıktan sonra Anaerobik sistem dediğimiz sisteme geçiyoruz.”

Anaerobik Arıtma Sistemiyle öncelikle toplanan suyun arıtılacağını, arıtılan suyla birlikte de içinde bulunan bakterilerin, metan gazı üreteceğine dikkat çeken Başkan Çabukel, şunları kaydetti: “Havasız ortamda yaşayabilen granül bakteriler var. Bununla su arıtımı yapıp aynı zamanda metan gazı elde ediyoruz. O metan gazını daha sonra yakacağız ve elektrik üreteceğiz. Bu sayede hem enerji elde ettiğimiz gibi hem de suyumuzu temizliyoruz. Günlük ortalama Erkenez ve Aksu Çayı’na atılan 100 bin ton kirletilmiş suyu, İC reaktörleri kurarak temizleyebiliriz. 30 bin metreküplük reaktörde günlük 100 bin metreküp kirli su temizlendiği gibi 100 – 150 bin metreküp gaz elde edilebilir. Bu sayede hem enerji hem verimli gaz elde edilebilir. Bu gazdan cojenarasyon sistemi ile de elektrik üretebilir, Kahramanmaraş’ımızın elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılayabiliriz. 13 bin metreküp su arıttığımızda 15 bin metreküp biyogaz elde ediyoruz. Aksu Çayı’nın potansiyeline baktığımızda böyle bir yatırımla üreteceğiniz elektrik miktarı saatlik 1.2 megavat. Bu da günlük 28.8 megavat demek. Bu 28.8 megavatla, Kahramanmaraş’ımızın Aksu Mahallesi’nin tamamının elektriği bedava karşılanabilir. Evet, buyurun size proje! 65 ile 100 milyon Euro arasında maliyeti var. Hepsi bu kadar. Ve size bir sır daha vereyim: Dünya Bankası dâhil büyük kuruluşlar, büyük çevre kuruluşları buranın suyunu bedava temizleme hazırlar. Var mısınız? O yürek var mı? O projeyi gerçekleştirecek gücünüz var mı? Buyurun! Yapın, görelim.”