Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan araştırmaya göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin aylık sağlıklı beslenme maliyetini ifade eden "açlık sınırı," 13.334 TL olarak belirlendi. Ailelerin gıda harcamaları ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri zorunlu diğer masrafları içeren "yoksulluk sınırı" ise aylık 43.433 TL olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 17.336 TL olarak belirlendi. Eylül ayında, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcamaları bir önceki aya göre yüzde 9,31 arttı.

SÜT FİYATI DÜŞTÜ

Araştırmaya göre, süt fiyatları Eylül ayında ortalama yüzde 8 artarken, peynir fiyatlarında sınırlı bir düşüş görüldü.

GIDA FİYATLARI ARTTI

Ayrıca, dana eti fiyatları bir önceki aya göre yüzde 9 arttı. Diğer gıda ürünlerinde de fiyat değişiklikleri yaşandı. İrmik yüzde 13, pirinç yüzde 10, bulgur yüzde 9, makarna yüzde 5 artış gösterdi. İrmik dışındaki tahıl ürünlerinde fiyat artışları sınırlı oldu.

PAZAR FİYATLARI CEP YAKTI

Semt pazarlarında, bazı yeşil yapraklı sebzelerin fiyatlarının arttığı görüldü. Kuru soğan ve patates fiyatları 20 TL'nin üzerine çıktı. Bazı sebzelerin fiyatları artarken, bazıları geriledi. Özellikle barbunya fiyatları yüzde 60 artış göstererek zam şampiyonu oldu.

Kamuya 1.360 personel alınacak Kamuya 1.360 personel alınacak

MEYVE FİYATLARINDA MEVSİMSEL DÜŞÜŞ

Meyve fiyatlarında ise nispeten düşüşler yaşandı. Nektarin, çilek, üzüm, şeftali ve armut fiyatları yükselirken, karpuz, kavun, muz ve erik fiyatları geriledi. Elma, en düşük fiyatlı meyve olarak belirlendi.

YAĞ FİYATLARI UÇTU

Gıda dışı ürünlerde ise margarin yüzde 17, zeytinyağı yüzde 8, ayçiçeği yağı yüzde 4 arttı. Tereyağı fiyatlarında ise değişiklik yaşanmadı.

Tuzun fiyatı yüzde 7 azalırken, ıhlamur yüzde 64, baharat yüzde 49, siyah zeytin yüzde 39, yeşil zeytin yüzde 34, çay ve reçel yüzde 7, salça yüzde 6, şeker yüzde 5, pekmez yüzde 4 artış gösterdi.